Skrb za zdravje je trenutno najpomembnejša tema in mnogi se sprašujete, kako se na najbolj primeren način izogniti okužbam, kako se naravno zaščititi, kaj uporabiti v boju proti virusom in oslabljenemu imunskemu sistemu in česa se izogibati. Da bi pravilno postopali, moramo biti dobro obveščeni o tematiki in spremljati nasvete epidemiologov ter strokovnjakov. Nenanzadnje pa se moramo naučiti poslušati svoje telo. Okužbe najpogosteje prizadenejo posameznike z enolično prehrano, starejše in otroke.
Eden glavnih razlogov za oslabljen imunski sistem je nezadosten vnos hranil. Imunski sistem sestavljajo organi (kostni mozeg, timus in bezgavke) in celice, ki sodelujejo pri imunskih odzivih. Za pravilno delovanje sistema je potrebno ravnovesje v našem organizmu. Pravilna in kakovostna prehrana je eden najbolj enostavnih načinov za povečanje odpornosti; če telesu priskrbimo potrebna hranila, lahko zmanjšamo možnost obolenj in v primeru, da se bolezen vendarle pojavi, okrevamo hitreje. Nekatera hranila, ki pomagajo povečati odpornost, so vitamini C in D, cink, omega-3 in temna čokolada.
Vitamin C
Vitamin C je nepogrešljiv in ključen element pri krepitvi odpornosti in ima številne druge prednosti: povečuje sintezo kolagena, pomaga pri absorbciji železa in tvorbi rdečih krvnih celic, folno kislino pretvori v njeno aktivno obliko, deluje kot antihistaminik in s tem pomaga pri lajšanju simptomov alergije. Ta vitamin še vedno raziskujejo in ugotavljajo vse njegove zdravilne lastnosti.
Vitamin D
Je poznan kot 'sončni vitamin', saj se sintetizira pod vplivom sonca. Vitamin D je pomembno mikrohranilo, ki pomaga krepiti imunski, endokrini, kardiovaskularni in nevrološki sistem. Vitamin D je podobno kot kalcij pomemben za ohranjanje zdravja kosti. Odlični viri vitamina D so losos, sardele in mleko.
Cink
Cink je esencialen mineral, ki je prisoten v vseh organih in tkivih. Najvišje koncentracije cinka se nahajajo v mišicah in kosteh. Ena najpomembnejših nalog cinka je njegov prispevek k normalnemu delovanju imunskega sistema.
Cink vpliva tudi na nastajanje in aktivacijo belih krvnih celic pomembnih v boju proti okužbam, zato nezadostni vnos cinka negativno vpliva na število in delovanje belih krvnih celic in s tem na odpornost.
Najbogatejši viri tega minerala so morski sadeži in ribe, rdeče meso, perutnina, oreščki, stročnice, semena, jajca ter mleko in mlečni izdelki. Če iz prehrane ni mogoče dobiti potrebne količine cinka, ga lahko najdemo v našem naravnem prehranskem dopolnilu, plazmoliziranem rastlinskem kvasu
Strath. Za tem na videz zapletenim imenom stoji izdelek preproste sestave. Popolnoma naraven je na voljo v obliki sirupa in tablet, več poiščite
tukaj.
Omega 3 maščobne kisline
Maščobe prav tako prispevajo k dvigu odpornosti in splošnemu zdravju. Seveda je potrebno omejiti vnos nasičenih maščob in transmaščob, ki jih najdemo predvsem v mesnih izdelkih in hidrogeniziranih maščobah, ki jih najdemo na primer v margarini in piškotih. Poleg omenjenih koristi lahko maščobe povzročajo vnetna stanja in ogrožajo zdravje srca. Povečan vnos dobrih maščob iz rastlinskih virov (laneno in oljčno olje, oreščki, mandlji, mandljevo mleko) v kombinaciji z modro ribo (skuša, sardela, inčuni), deluje na telo protivnetno, kar ima za posledico večjo odpornost.
Temna čokolada
Ste vedeli, da
temna čokolada pomaga pri krepitvi odpornosti?
Vsebuje namreč antioksidant teobromin, ki pomaga krepiti imunski sistem tako, da
ščiti celice pred prostimi radikali. Prosti radikali so molekule, ki jih telo proizvaja, ko razgradi hrano ali pride v stik z onesnaževalci, ki lahko poškodujejo celice in tako povzročajo obolenja. Ne pozabite, da ima temna čokolada veliko kalorij in jo je pomembno uživati v zmernih količinah. Nutricionisti ugotavljajo, da mora imeti temna čokolada vsaj 70% kakava, da ima koristne učinke na zdravje. Oglejte si našo spletno trgovino in
izberite najboljšo ekološko temno čokolado.